Sunday, March 29, 2009

Bumi ku, Bumi mu jua~

Macam lama je saya tak update blog..Maaf la. Bz sikit.(juz another lame excuse)
Ok la, sebenarnya takde la busy mane pon. terpaksa purak-purak bz sebab isnin ni saya ada exam network security. di kala kawan2 lain sibuk membenamkan diri dengan nota, saya pulak sibuk2 update blog, ape hal kan? hehe.. jadi anggap jela konon2 saya busy dengan study,walaupun hakikatnya takdela bz mane pon. *wink*


Semalam earth hour di UM agak meriah. meriah disini bermakna gelap gelita lah. siap lampu jalan yg tak utama pon dia tutup tau..kolej pon sama..walaupun ade gakla beberapa bilik yang tak peduli dengan global warming di bumi ni kan. yang tu terpulang lah.

tapi kalau tengok status ym ke, status facebook ke, ada jugak beberapa pihak yang tidak menyokong earth hour ni. siap ada yang cakap, aku bayar bil, sukahati aku la nak bukak.
ok fine. buat la apa yang kau suka. takde sape nak larang.

just aku terfikir lah, betapa tak supportive nyer mereka2 ini. tak sporting langsung.
okey la, kalau ada yang cakap taknak support sbb ada campurtangan yahudi..
eh hello, bukan dalam islam pon ade cakap ke, kita dengar nasihat bukan dari SIAPA yang bercakap tapi dari APA yang dicakapkan...nak bantu bumi ni je. benda betul,kan? pemanasan global ape sume nih dah makin menjadi-jadi. Dan bukan dalam Islam pon ade suruh jaga alam sekitar ke?? jaga semua ciptaan Tuhan ni. ntah lah. apa yang diorang fikir pon aku tak faham.
Lagipun, setiap amalan kan diukur dengan niat. niat la nak bantu pulihkan bumi ni, bukannya niat nak sokong yahudi ke apa.. ok bos?

Ni tak..siap ada yang kaitkan dengan Amish la ape la..haih...nak tutup lampu 1 jam pon so damn kecoh meh? kalau nak bantah, g la bantah benda lain yang memang terang lagi bersuluh tak betul nya..valentine's day ke, clubbing ke. ini benda camni pon nak bantah. haih. tak paham aku.


ada gak lagi manusia yang taknak sokong sebab takut pencuri.. yang ni pun aku tak faham.
kalau malam-malam time kau tidur, mesti kau tutup lampu kan? yang tu kau tak takut pulak? tengah tidur pulak tu. ini time kau tengah berjaga pulak yang kau takut. ala, bukannyer nak suh tutup bergelap sampai jalan pon langgar dinding.takk.. bukak mana yang perlu jelah. kalau selama ni rumah kau bukak 10 lampu 1 malam, apa salahnya kau bukak 3 je ke..ikut keperluan. pintu pon kunci la. bole kak? tahun depan kita sporting2 sket support yeh..


lampu2 kat midvalley tu pon tutup gak yang utama. tinggal lampu sikit2 jek. suram je. ha, diorang lagi la takut barang diorang kena curik. tapi support jugak tau..
kat luar midvalley, kat jalan-jalan raya. diorang tak tutup lampu. nanti bahaya pulak kan.
tapi aku tgk bangunan pejabat, flat, rumah ape sume banyak yang gelap..


tapi kalau kat taman-taman tu aku sokong la dia bukak lampu. kang ada pulak orang amik kesempatan kat taman gelap tu kan..bahaya. so, tempat2 yang patut bukak, biarkan la bukak.
macam dalam lrt, kereta atas jalan raya... jgn la tutup pulak..pandai2 pikir la kan


pesanan penaja : marilah kita bersama-sama menjaga alam sekitar, jaga bumi tempat tinggal kita ni, jaga manusia, jaga haiwan.. just let earth be a better place..ok? ape? taknak??? taknak sudaaa~

14 OrG ConTeNg:

ShaFril said...

emm tutup lampu bilik ayaq kira sokong gk kn?kn kn hehe

Ajwin Ajeera said...

yg tanak tutup lampu tu nk cari publisiti je.
huhu

Ladybug Yna said...

tu la psl. xnk ttp lmpu punya psl, sedia 1001 alasan meh. xspoting lgsung. bujet bagus sgt la tuh. sy ttp lmpu gak. kecuali lmpu bilik air. kang de yg kaki msuk lobang toilet.

Hananeechan said...

shafril : janji tutup sudaa..

ajwin : betol3..saje letak status camtu, pastu ramai komen la plak sbb dia tak sokong. huhu..

wunny_hunny said...

heeee.
kt sni lg mngancam tau..
MT blok ketok pintu stiap bilik suh off lmpu..kalo x off, akn d blacklist..hoho~

filanastasia said...

hananeechan : huhuhu.. terkadang cakap lebih mudah dr melakukannya.. sila la sokong what best for us yeah.. chill...

S h i n o said...

Semalam umah sy je yg tutup lampu. Pakcik sebelah dengan tidak prihatinnya bertanya:

"umah awk tak bayar bil ke?"
" yer pakcik.. lupa nak bayar"

Bengang je grrrrr..

Hananeechan said...

yna : betul2. seram la toilet gelap2.

wunny : laa..yeke? wah. semangat. paksa rela la ni ek? hehe..


filanastasia : bagi yg muda remaja takde anak kecik mcm kite2 ni, rasenyer xde masalah..hanya memerlukan jari untuk ttp suis.hehe.lagipun sejam je..sokong la mne yg betul.yeah.

Hananeechan said...

shino : hahahah. pakcik ni wat lawak plak. takpe la golongan2 pakcik ni. berita tak sampai la tu. hehehe..

filanastasia said...

nak tumpang gelak untuk shino yg begitu innesen.. hahahhaha

~ilyanie_usyuk~ said...

kamu buat apa time Earth hour semalam?
HEHE~

sibuk nak tanya

=)

HAZRiN said...

Lyla xde pape kan gelap2 tuh ? Ha ha

Hananeechan said...

filanastasia : tau xpe. kesiaannn..


ilyanie : saya kua. da tutup lampu siap2 da b4 kua.hehe. so dpt tgk byk tempat la. midvalley bersuasana suram, lrt yg tak suram, bangunan2 flat, rumah dan pejabat yg gelap dan um yang gelap gelita.hehe


lyla : tanye la dia wat ape.hehehhe

damme damiah said...

such an ignorant eh. org camtu bia jek. someday kalo ank cucu persoalkn bia dorang jawab sniri kenapa bumi makin teruk.
haih