Monday, July 20, 2009

Kenapa Ek??

Kenapa manusia suka prejudge something sebelum dia tau pon apa sebenarnya something tu? maksud aku, kalau ko setakat dengar je benda tu, which is obviously belum tentu betul, aku rasa ko tak layak nak judge benda tu..

contoh la, kau tak pernah makan budu. kau dengar sesetengah org ckp budu xsedap la busuk la, dan kau pon sampaikan kat org lain apa yg kau 'hanya' dengar dari org lain tu.. masalahnya kat sini, betul ke budu tak sedap?? kau tak fikir ke kalau kau sampaikan sesuatu yg salah tu apa akibat dia? kau tak pernah rasa pon, ko dengar org ckp je, mana kau tau budu tu rasa mcm mana? err, get what i mean?

so, jangan suka menilai sesuatu kalau kau tak tau. ayat kasarnya macam, tak payah nak tunjuk pandai mcm kau tau semua benda, padahal basic pon ko taktau sebab ko hanya dengar dan tak pernah alami / rasa sendiri..

pastu tak payah aa nak pandang serong kat org yg makan budu tu mcm la dia buat salah. ntah2 budu yang ko tak pernah rasa tu lagi nikmat dari sambal belacan? ko mana tau ko tak pernah rasa. so, please lah. jangan suka prejudge.


pesanan penaja : budu tu hanya CONTOH ye adik2. takde kaitan dengan budu langsung..just nak bagi contoh supaya dapat markah lebih. dalam karangan SPM, kalau bagi contoh kan ada markah. ;p

13 OrG ConTeNg:

RK said...

budu sudap la~~

belacam pom sudap~~

mazwhere said...

budu jugak jadik contoh terdekat..wakakaka...

btol la tu,sy pon ckup pantang klu org yang bjet terer,tapi hampeh..
org yg besar badan dari baju...
dan sama waktu dgnya...

Orang Senyap said...

orang macam nie xde pendirian.. mudah terpengaruh apa yang lain cakap dan terus set dalam mind benda itu betul tanpa terlebih dahulu post mortem atau kaji terlebih dahulu...

orang macam nie ibarat liabliti kepada something yang positif..

kan? kan? hehe

Hananeechan said...

RK : contoh jela..xckp pon budu xsedap.

mazwhere : haah, taktau nape budu je yg terlintas.

org senyap : err..kan.haha

leafareesya said...

na are you ok?
hurm peduli je la na.
rindu dowh! jmpe kejap2 je.
waaa!

Hananeechan said...

lea : rindu gak..mkn sama jom. klo leh nak ajak lyla. tapi dia demam.

leafareesya said...

nak nak. qaira siap ajak mandi sungai kat lela nih. haha!

lyla said...

oit jom arrr ape lagikk... guwe sudah rindu bangatttt!!!!!

Hananeechan said...

uiks..org demam dah sihat..

eyena said...

hahai budu vs belacan ke ni? hehe

a little less conversation said...

trima je r hana..mmg da fitrah manusia..kadang2 dorg ni dengki..haha

angah_niza said...

fatin..
salam ziarah..

(i xley mkn budu..resdung) :p

MuNiR said...

I pn rindu kt korang sume auww!