Tuesday, December 22, 2009

Godaan Cobaan..

Pada suatu malam yang suam-suam milo suam..
ketika jam baru menunjukkan pukul 11.58 malam..
Aku dan kazen aku rushing ke ATM terdekat untuk kuarkan duit..

Kazen aku berjaya...
Aku pulak masukkan kad..
Tiba2...
Terkeluar la perkataan "Tahniah! Anda menang motor!!!"
huhu..tu harapan je la kan..mcm biasa..
kua la perkataan OUT OF SERVICE tu..

Aku tak kisah dia nak out of service ke ape..
tapi tolong kuarkan kad aku leh tak??
uwaaaa.....

Setelah berdiskusi dgn mamat suara macho dri customer service, dia ckp kena wat kad lain jelah kalo nak senang. haih... ok. fine!

so, hari ni, time lunch break, aku pon pergi la ke bank berdekatan..
buat kad baru..
kena charge 12 hengget..*emo*

okie, here comes the best part!
lepas dapat kad tu, of coz kite kena tukar no pin, kan?kan?
so, masa nak tukar kat atm tu, aku nmpk la 1 envelope warne coklat kat situ..

aku pon amik..tapi nipis je mcm kosong..aku pon letak balik..
tapi, korang tau la kan..CURIOSITY mesti ade.. nak tgk gak kat dlm envelope tu walaupun da pegang n tau mcm xde pape kt dalam..

so, aku pon bukak la sampul tu..
tiba2...


aku nampak 2 keping RM100 kat dalam tu. wah!
ini betul2 ke cobaan ni?
ade kamea rakam wat Wakenabeb ke ape ke nih?

Aku pon macam goyang gak aa..
Nak amik ke taknak? nak ke tak?
200 kot..kalo 20 aku tak heran...
leh isi minyak kete sebulan kot..!! haih..

Siyes dow..macam2 da bermain main dalam palotak aku nih..
Sumenyer what if...what if...

contoh nyer..
What if kot2 mmg ade org nak sedekah kat aku ke, sebab tau aku nak guna ATM time tu..*berangan aa ko sorang2*

Takpon, what if santa claus nak bg hadiah krismas kat aku, tapi malu nk jumpe depan2 sebab dia boroi?? ngeh3..

or...what if duit tu mmg org tu nak sedekah kat sape2 yg jumpa? hehehehe

ok2..aku tau tu sume godaan semata-mata..
cobaan untuk aku sebenarnye..

so, aku pon mula la berfikir secara waras...
"kalau aku amik duit ni pon, macam duit haram jek? xnak aa jd darah daging kan"

"kalau aku amik duit ni skrg, mne la tau akan datang Tuhan balas kat aku, hilang 2x ganda??owh..minta dijauhkan.."

"kalau aku kat tempat tuan punye duit tu, mesti aku kecewa dan marah bila aku dtg balik cri duit tu, tgk2 dah xde.."

Fine..fine~
Aku pulangkan...

So, dengan langkah yg perlahan *nak pulang duit, lambat je kan..klo nak amik duit laju..* , aku pon pulangkan duit tu kat kaunter..
bagitau kat pakcik tu..aku terjumpa..humphh..
so, aku da jalankan tanggungjawab aku..

tapi dalam hati *klo dpt 200 tu leh aku beli purse roxy yg aku usha aritu. =p*
biase aa..nak guna wit sendiri mmg kedekut. :D

4 OrG ConTeNg:

R.K said...

gile rugi.. rezeki tu !!
org counter tu senang-senang dapat 200 ..

wa !!

Are'Ja_(",) said...

huhuh..igt tak mase kiter on the way ke asrama blog ko 2nd year kat udm? kat blok D..jalan2..skali terjumpa RM100...hehee...ko kan MPP...baik + jujur lagi...hehe terketar2 jari aku bg kat ko..kali ni ko plak berjujur hehehe....RM200 tu...
suhh acap je lahhh lanjess....keke

a little less conversation said...

hana, sepatutnya ko pikir cani..what if, klau ak bg kt kaunter..tbe2 org tu ckp..tahniah, d sbb kn kejujuran anda..ANDA MENANG MOTOR...hahahahaha

Mr.Clive said...

aduhai...xnak ckp pape lah...emo kat ko....>_<

hahahaha